Már egy ideje olvasgatom a hazai online magazinokat, hogy tájékozódjak, milyen elképzelés él a a véleményformálók fejében - tehát mit közvetítenek ki a leendő vásárlóimnak.

Tele vanak blődséggel. Matrac, párna és ágynemű fronton is olyan dolgokat hordanak össze, amit nehéz elképzleni is, nem hogy komolyan venni. A végső lökést, hogy foglalkozzak ezekkel a dolgokkal a Dívány egyik cikke adta meg. Egészen pontosan ez: http://divany.hu/egeszseg/2011/07/10/tedd_egeszsegesse_a_haloszobadat/. A cikk egyébként egy külföldi honlapon került publikálásra, a derék szerkesztők pedig egy az egyben lefordították. Mármint a szavakat és a mondatokat... Mert az egészet nem sikerült átültetni a magyar valóságba.

Nézzük pontról pontra:

1. Párnák

Egy egyszerű párnahuzattal megszabadulhatsz az allergiát okozó poratkáktól. Dobd ki a támasztó párnákat, ezek is az atkák tenyészhelyei. Ha új párnát veszel, legyen természetes anyagból és ne legyen szintetikus habbal vagy poliészterrel töltött. A mesterséges töltőanyaggal gyártott párnák egészségre ártalmas gázokat bocsáthatnak ki (VOC), amelyek fejfájást, rosszullétet, szem és torokproblémákat okoznak, de már asztmarohamról is beszámoltak a gyanútlan vásárlók. A természetes anyagokból készült párnák nem okoznak allergiát és nem bocsátanak ki ártalmas gázokat, válaszd inkább ezeket.

  • Melyik lenne az az egyszerű párnahuzat?
  • Támasztópárna mint ööö mi is az? Az angol címben szereplő párnát én inkább díszpárnának fordítanám... Az ágyból viszont tényleg repülhetnek.
  • Az eredeti cikkben az tanácsolják, hogy vegyél természetes latex alapú párnát. Nem véletlenül. A természetes anyagok bizony lehetnek problémásak. A toll pédául az atkák kedvence, a tönkölyhéj pedig enyhe porlást biztosít. A szintetikus habokról az eredeti cikk írójával is szívesen vitatkoznék, de egyelőre foglalkozzunk a Dívánnyal.

Nem támasztópárna, hanem díszpárna... Persze néha használjuk a nyakunk, derekunk megtámasztására, de ezek - legalábbis amik a magyaroroszági forgalomban kaphatóak - többnyire kényelemtelen, túl keményre vannak töltve.

 

 

 2. Ágybetétek

Több mint 71 vegyszertípust használnak fel az ágybetétek gyártásánál. Sok matrac készült tűzálló anyag (polibrómozott-difenil éter: PBDE), folt és nedvességtaszító vegyszerek hozzáadásával. Ezek ártalmasak az egészségre, de a nemrég rákkeltőnek minősített formaldehiddel is kezelhették az ágybetétedet. A PVC-t már két éve betiltották, de a 2009 előtt készült matracok még tartalmazhatják ezt az anyagot. Ha új ágybetétet veszel, kerüld el az ártalmas vegyszereket és vásárolj inkább olyan terméket, ami természetes latex és organikus gyapot felhasználásával készült. A poratkák ürüléke miatt a matracok tíz évente megkétszerezik a súlyukat. Ha nem szeretnél egy kupac végterméken aludni, néha cseréld le a matracodat.

 

  • Formaldelhid a cigiben van, nem a matracodban...
  • Ha valamit betiltanak, akkor onnantól kezdve nem lehet forgalmazni... Tehát, ha holnaptól beköszönt a teljes alkoholtilalom, akkor az előző évjáratok borait sem lehet majd kapni.
  • A természetes latex szuper dolog - nagy többség azonban szintetikus latex -, de bizony bitang drága, ráadásul nem a legoptimálisabb tulajdonságokkal rendelkezik alvás szempontjából. A habmatracoknak ugyanis jobb a tartósságuk, a rugalmasságuk és az átszellőzésük is - persze minden a minőségtől függ.
  • Nincs olyan matrac, amiben nem telepszenek meg az atkák. És a 10 évet nyugodtan le lehet szorítani 7-8 évre. Ha hasonlatot keresünk, gondoljunk csak az alsógatyánkra...

3. Ágynemű

A gyapot a világ legszennyezettebb ipari növénye. A világ rovarirtószer-felhasználásának 16 százalékáért a gyapottermesztés felelős. Vegyél organikus gyapotból vagy kenderből készült ágyneműt, ezeket a multikban is megvásárolhatod. De vigyázz, hogy a kelmefestése ne tartalmazzon ártalmas anyagokat. Nincs értelme mérgező festékkel kezelt organikus terméket venni.

  • Köszönjük a tippet! :)

 

4. Vedd le a cipődet!

Egyáltalán nem kellene a házban cipőt hordani, de ha nem tudsz ettől a rossz szokástól megszabadulni, legalább a hálószobában ne viseld. A cipőddel mérgező anyagokat hordhatsz be az utcáról a hálódba és az ágyadra.

  • Tájékoztatom a cikkírót, hogy egyes nyugati országoktól eltérően Magyarországon nem szokás cipővel trappolni a hálószobában. Amikor egy cikket fordítunk, ne csak szavakat és mondatokat fordítsunk, hanem igyekezzünk a saját kultúránkra is fordítani! Mint amikor egyes törzsek számára fordították a Bibliát és a "mindennapi kenyerük"-ből "mindennapi banán".

5. Húzd ki az elektronikus berendezéseket!

Az elektronikus kütyük zavarhatják az alvást. Ha nem vagy ügyeletes orvos, akkor nincs szükséged bekapcsolt mobilra, csipogóra az ágy mellett. A laptopot, erősítőt is kapcsold ki estére. A Feng Shui például egyáltalán nem enged elektronikus eszközöket a hálószobába, a TV-t is beleértve.

  • Végre egy jó tipp... Minden elektormos kütyüvel ki a hálószobából! A TV-vel nem a Feng Shui miatt érdemes leszámolni - tehát nem csak estére kihúzni, hanem pl az atkák miatt is. A TV képernyő az elektrosztatikus vonzás miatt mindig tele van porral. A proban pedig kis atkák élnek. Egy grammban akár 10.000... Ezért nem érdemes többek között a hálószobában könyvespolcot sem tartani, stb, stb...

5+1: Gyertyák

Ha gyertyát gyújtasz, csináld inkább szójából készült termékkel és ne használj paraffin gyertyát, amely VOC gázokat bocsát ki égéskor.

A gyertyákhoz nem értek...:) Egyébként ez az egyetlen mondat, amit a magyar szerző tett hozzá a cikkhez.

Értem én, hogy meg kell tölteni a felületet tartalommal, de miért nem kérnek meg olyasvalakit, aki ért a cikk témájához? Magyarországon az összes matrac és alvás szaküzlet bármely tulajdonosa/tanácsadója örömmel megírná ingyen is a cikket egy apró hivatkozásért cserébe...

És akkor csodálkozunk, hogy a vásárló teljesen eltájolva érkezik meg matracot választani.

A +1 gombért és a like-ért továbbra is hálásak vagyunk, köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://matracgyilkos.blog.hu/api/trackback/id/tr263057221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása