Mi történt a Retz üzletekkel?

Szeptember 22-én olvastam egy cikket az Indexen arról, hogy a Retz csődközelben van, több Kft-je felszámolás alá került.

Másnap a Retz - gondolom fizetett közleményben - ugyanott cáfolt minden csődről szóló állítást. Véleményük szerint csupán a konkurencia próbálja lejáratni őket.

Akkor nem is törődtem jobban az egész üggyel, azonban tegnap az egyik kollégám felhívott, hogy nézzem meg, már a Hírtv is foglalkozik a dologgal. 

Meddig kell várni a bútorra?

Egészen pontosan magasról tesznek a vásárlóik fejére. Hiába fizetik ki az előleget a vásárlók, a Retz nem tudja kiszolgálni őket még hónapok alatt sem, sőt azzal hitegetik az embereket, hogy ha kifizetik előre az egész összeget, akkor - és csakis akkor - kapják meg a már leelőlegezett bútoraikat.

Hasonlóan kétségbeesett vásárlókkal vannak tele a fogyasztóvédelmi fórumok:

Segítségüket kérem az alábbi ügyben. 20011.06.25.-én a debreceni Retz bútoráruházban relndeltünk egy szekrényt és egy komódot. Befizettünk 20ezer ft előleget.

Azt igérték, hogy a rendelt bútorokat 3-4 héten belül megkapjuk. Ami a mai napig sem érkezett meg ma 20011.10.24.-e van. 2011. 09. 12.-én kaptunk egy levelet melyben leírják, ha kifizetjük (még aznap) a teljes vátelárat akkor GARANTÁLJÁK, hogy 9 napon belül megérkezik a bútorunk. Ezt mi nem tettük meg mivel garantálták a 3-4 hetet is, így bizalmunkat vesztettük a szállítással kapcsolatban.

Azóta minden héten bemegyünk az áruházba érdeklődni, de mindíg azt a választ kapjuk, hogy talán a jövőhéten. Az általános szerződési feltételekben le van írva, hogy a szállítási idő egyoldalúan módositható, de MEDDIG akár egy évet is várhatunk.

Újraolvasva az index már idézett cikkét, megütötte a szemem néhány érdekes dolog:

  • "Török Zsolt 2010 februárjában kiszállt a Poltrendből, és egy hongkongi lakhelyű személy lett bejegyezve tulajdonosként, majd novemberben elkezdődött a cégfelszámolási eljárás."

  • "cégbírósági adatokból kiderül, hogy a Retz Trend tulajdonosa − alapítása óta − egy Egyesült Államokban bejegyzett társaság, amely feltehetően offshore státusú."

Tehát most már nem elég, hogy más fa***val verik a csalánt, mindezt valószínűleg offshore cégként teszik...

Magyar cégek bánhatják a Retz csődjét?

Van a dolognak azonban egy másik nézőpontja is. Mégpedig, hogy a lengyel bútorgyártók termékeit kínáló Retz hány magyar céget visz magával a sírba.

Az egész árpolitikájuk egy nagyon nagy raktár kisöprési akcióra hasonlít, azonban azt nem lehetne hónapokig húzni, márpedig itt hónapok óta arról van szó, hogy a Retz -50%-os sőt -70%-os akciókat hirdet, aztán persze az áru majd jön valamikor. Arról nem is beszélve, hogy ha raktárkisöprést rendezünk, akkor azonnal adjuk a terméket és nem kell rá várni fél évet...

Arra nem is akarok gondolni, hogy az áru egyszer csak nem jön majd és az előlegek ott maradnak - bár láttunk már durvább dolgokat is.

A Retz az utolsókat rúgja, minden jel erre utal. Nem tudom, hogy mi a céljuk az utolsó rohamokkal, talán szeretnék kivenni belőle az utolsó Forintot is mielőtt lehúzzák a rolót vagy tényleg elhiszik, hogy a céget még vissza lehet hozni a sírból.

magyar bútoripari cégek jelentős része mindeközben az utolsókat rúgja és a következő évek kilátásai sem kecsegtetőek számukra. Nagyon sok cégnek fizetési nehézségei vannak. Ilyenkor nem jön jól, ha egy ekkora médiafelülettel rendelkező cég kamikaze árakkal ugrik elő - ki tudja milyen célból - és ezzel rombolja a piacot.

A Retz vesszőfutása az augusztustól karácsonyig terjedő - a bútoripar szempontjából nagyon fontos - időszakban szívja el az életben tartó megrendeléseket a magyar üzemekből. Ráadásul, ha valóban offshore cégről van szó, akkor ez duplán fáj az országnak, hiszen nemcsak a magyar cégek válnak meg munkavállalóiktól, hanem az ország is búcsút inthet az adóbevételek egy részének.

Egy dolgot fel kell ismerniük: a nevük lejáratódott, ráadásul ezt az árszintet sem tudják már sokáig tartani.

Mr. Hong Kongnak - vagy ki tudja ki most a tulajdonos - ideje lenne elgondolkodni rajta, hogy nem lenne-e jobb még idejében távozni, mielőtt több kárt okoz a magyar gazdaságnak...

Utószóként meg kell jegyezzem, hogy a Retz nekem nem konkurensem, így semmilyen érdekem nem fűződik az ő csődjéhez, írásom célja csupán az, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy sokkal többről van szó, mint egyetlen cég csődjéről.

A bejegyzés trackback címe:

https://matracgyilkos.blog.hu/api/trackback/id/tr823405669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása